TipTopPlus 

PlusService: TipTopPlus uitgave aug/sep/okt 2021

Adverteren?

Neem contact met ons op en u hoort van ons!

Een brief van een incassobureau?

Geen reden tot paniek!

Er valt een brief van een incassobureau op je deurmat. Je moet vóór dan en dan betalen. Mét extra kosten. Doe je dat niet, dan lopen de kosten alleen maar op. Wat nu?

Incassobureau

Je krijgt met een incassobureau te maken als je na een of meerdere herinneringen en aanmaningen een rekening nog niet hebt betaald. De schuldeiser heeft het innen van de factuur aan dit incassobureau uitbesteed. Vanaf dát moment heb je met dit incassobureau te maken en loopt de verdere communicatie met dit kantoor.


Hoge kosten en dreigementen

Het incassobureau kan je ook bellen of iemand langs sturen. Verbale dreigementen zijn niet prettig en het beste kun je er rustig onder blijven en uitleggen wat er aan de hand is. Gelukkig werken de meeste bureaus tegenwoordig op een prettige en acceptabele manier. Non-verbaal en agressief optreden is not done en hoef je helemaal niet te accepteren.


PlusTip! Er gelden voor incassokosten maximaal toegestane tarieven. Voordat deze in rekening gebracht mogen worden, moet je een officiële aanmaning van de schuldeiser hebben gehad. Als je dan binnen 14 dagen alsnog betaalt, hoef je ook geen incassokosten te betalen. Die kosten worden trouwens vaak ook heel anders genoemd: aanmanings- kosten, administratiekosten, buitengerechtelijke kosten, enz. Laat je hier echter niet door van de wijs brengen.


PlusTip! Op de website van Consuwijzer kun je berekenen hoeveel incassokosten het incassobureau of de ondernemer je maximaal in rekening mag brengen: www.consuwijzer.nl/rekenhulp-incassokosten

Wat kan er zoal fout zijn gegaan?

  1. Nooit van gehoord. Misschien heb je nooit van die schuldeiser gehoord en heb je er ook helemaal niets gekocht of besteld. Dan hoef je ook niks te betalen. Het kan ook best zijn dat je inmiddels wel betaald hebt, maar dat je je het niet meer herinnert.
  2. Niet tevreden. Was je niet tevreden met het product of met de dienstverlening? Of ben je het om een andere reden niet eens met de rekening? Laat dat de leverancier dan snel (schriftelijk of per e-mail) weten en wacht zijn reactie af. Blijft een reactie uit, dan reageer je nog een keer schriftelijk. Kom je er niet uit, dan kun je overwegen om een deel van de rekening niet te betalen. De tegenpartij zal dan eerder het probleem goed willen oplossen.
  3. Werk niet af. Soms is het werk nog niet klaar zoals bij een bouw- of verbouwingsklus. Je moet dan betalen, anders wordt het werk stilgelegd en dat wil je ook weer niet. Dan is het mogelijk om ‘onder protest en onder voorbehoud van rechten’ te betalen. Vermeld dan bij de omschrijving van de betaling: 'Betaling onder protest en onder voorbehoud van rechten'. Het voordeel van betalen onder protest is dat je het recht behoudt om later op de betaling terug te komen. Je kunt dan terugbetaling vorderen binnen een redelijke termijn.
  4. Het zit financieel allemaal tegen.Soms gebeurt er iets in je leven, waardoor het financieel allemaal moeilijk wordt. Probeer dan met het incassobureau tot een betalingsregeling te komen.


Pas op! Het is belangrijk dat de tegenpartij vooraf weet dat je onder protest betaalt! Doe dit schriftelijk. Je kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken.Betalen onder protest doe je alleen als je in de problemen komt wanneer je niet betaalt, bijvoorbeeld omdat je dan zonder stroom, internet of telefoon komt te zitten.


PlusTip! Op de website 'Zelf je schulden regelen' vind je een invultool waarmee je een aflosplan kan maken: www.zelfjeschuldenregelen.nl/


De deurwaarder

Als je helemaal niet op het incassobureau reageert (dat is het slechtste wat je kunt doen ...), dan is de kans groot dat de schuldeiser een deurwaarder inschakelt om jou te dwingen om te betalen. De deurwaarder mag daarbij een stap verder gaan dat het incassobureau. Hij mag bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen en beslag leggen op banktegoeden en/of op je loon.


Pas op! Terecht of onterecht een brief of een telefoontje van een incassobureau? Ga dan altijd het gesprek aan en leg uit wat er aan de hand is. Als je nergens op reageert, lopen de incassokosten op en heb je kans dat er een deurwaarder aan te pas komt.

Share by: