In balans met klachten door botontkalking

jun. 17, 2022

Botontkalking (osteoporose) is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en vaak ook de botdichtheid. 


Ongeveer 900.000 mensen in Nederland hebben osteoporose. Het komt 2 à 3 maal zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. En als mensen ouder worden, kunnen zij het eerder krijgen. Je komt er vaak pas achter dat je osteoporose hebt, als je een bot breekt. Als je 50+ bent, wordt hier vaak na een botbreuk in het ziekenhuis onderzoek naar gedaan. Je kunt hier echter ook zelf om vragen!


Klachten

Het 1e signaal van osteoporose krijg je vaak bij een gebroken bot. Maar pijn kan eveneens een indicatie voor osteoporose zijn, bijvoorbeeld door:

⦁ een ingezakte ruggenwervel

⦁ een kromme rug door een ingezakte wervels

⦁ darm,- en blaasklachten, omdat organen in de knel komen

⦁ problemen met het evenwicht.


Oorzaken

Het hoeft niet per se te gaan om ouderdom als oorzaak. Soms kan een onderliggende ziekte of medicatie een rol spelen. Behalve leeftijd en geslacht hangt de kans om osteoporose te ontwikkelen ook af van andere zaken, zoals erfelijkheid, lage botmassa, botbreuken in de familie, weinig of geen lichaamsbeweging, een laag lichaamsgewicht, onvoldoende inname van calcium, een tekort aan vitamine D, een verhoogde neiging tot vallen en zelfs alcoholgebruik. 


Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen? 

Je denkt er niet meteen aan bij deze aandoening, maar de behandeling van osteoporose bestaat uit een uitgekiende combinatie van beweging, voeding en medicijnen. In de fysio- en oefentherapiepraktijk wordt natuurlijk met name gewerkt aan het optimaliseren van je houding, bewegingsgewoonten en valpreventie. Er wordt dan gewerkt aan:

⦁ houding, en bewegingsonderzoek

⦁ veilig bewegen na een fractuur

⦁ optimaliseren van het beweeggedrag bij alle dagelijkse handelingen

⦁ valpreventie training

⦁ oefeningen voor spierversterking, balans en houding

⦁ tegengaan van immobiliteit.


Wat kun je zelf doen? 

Beweging is de basis voor iedere behandeling van osteoporose en de basis van behoud van sterke botten. Maar wat moet je dan goed bewegen? Actief je botten belasten is het belangrijkste signaal voor je botten om vooral sterk te blijven. Door tegen de zwaartekracht in je botten te belasten (axiale belasting genoemd), ga je voor het maximale effect. Goede voorbeelden zijn wandelen, hardlopen, traplopen, tennissen, dansen, touwtje springen. 


PlusTip!

Werk daarnaast ook aan stevige spieren (krachttraining). Kernstabiliteit (corestability) is een veel gebruikte term hiervoor. Je staat steviger en je balans en evenwicht verbeteren. Zo voorkom je vallen en een volgende fractuur!


PlusTip!

De behandeling van osteoporose wordt door de zorgverzekeraar vergoed onder de aanvullende verzekering voor fysio- en oefentherapie.


(Bron: Hanneke Bak, oefentherapeut Cesar, Het Gezonde huis)

28 mrt., 2024
Wat te doen bij tekenbeten? Teken kunnen ziekten zoals Lyme overbrengen, dus deze beestjes wil je zeker vermijden! Hoe controleer je jezelf op teken en hoe voorkom je een tekenbeet?
13 jul., 2022
Henri Desgrange, hoofdredacteur van de sportkrant L’Auto-Vélo, organiseerde in 1903 voor het eerst de wielerwedstrijd Tour de France (ronde van Frankrijk) om zo meer lezers voor zijn (nieuwe ) sportkrant te verwerven.
Houdt een appel per dag ontstekingen weg?
17 jun., 2022
Appels bevatten stoffen die mogelijk kunnen helpen bij het onderdrukken en vertragen van symptomen van chronische ziekten, zoals MS.
17 jun., 2022
Ze waren sinds 2013 al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar zijn ingevolge het Bouwbesluit vanaf 1 juli verplicht voor alle woningen.
17 nov., 2021
Als je iets in de winkel koopt, krijg je een kassabon als aankoopbewijs waarmee je kunt ruilen, laten repareren of reclameren. Als je nou dat bonnetje kwijt bent, sta je dan met lege handen?
17 nov., 2021
Heb je last van een ochtendhumeur, dan krijg je ongetwijfeld wel eens naar je hoofd geslingerd dat je een vervelend, sikkeneurig en onaangenaam persoon bent. Daarom negen tips als opkikker om daar iets aan te doen …
11 nov., 2021
De huidige smartphone heeft een batterij die na ongeveer 2 à 3 jaar zodanig verslechtert, dat je hem niet meer tot zijn oorspronkelijke capaciteit kunt opladen. Hoe houd je die zo lang mogelijk in topconditie? En wat moet je wel of juist niet doen?
Meer posts
Share by: