Opstaan zonder ochtendhumeur?

nov. 17, 2021

Heb je last van een ochtendhumeur, dan krijg je ongetwijfeld wel eens naar je hoofd geslingerd dat je een vervelend, sikkeneurig en onaangenaam persoon bent. Daarom negen tips als opkikker om daar iets aan te doen …

Vaste tijd naar bed

Een ochtendhumeur kan, of je nu een avondmens bent of niet, simpelweg ontstaan door een slaaptekort. Als je regelmatig te laat naar bed gaat, kom je 's ochtends moeilijker op gang. Ook als je een avondmens bent, kun je jezelf aanwennen om op tijd naar bed te gaan. Stel voor jezelf een vaste tijd in. Hoe later je naar bed gaat, hoe groter de kans dat je 's ochtends moeizaam wakker wordt uit een diepe slaapfase. 


Bevorder het inslapen

Als je moeite hebt met inslapen, zorg dan dat je in de avond geen opwekkende activiteiten meer onderneemt. Zet de computer of je mobiel om 21.30 uur uit en blijf niet tot laat televisiekijken. Lees liever nog even een boek. Sporten in de avond kan je lang wakker houden. Het beste is als je 4 uur voordat je in bed stapt niet meer sport. Probeer eens een tijdje een glas warme melk (of soyamelk) te drinken voordat je naar bed gaat. De stof tryptofaan in de melk helpt je sneller in slaap te vallen. Vermijd koffie en alcohol. Ze hebben beide een slaapverstorende werking. Door alcohol kom je misschien makkelijker in slaap, maar het verstoort je slaapritme verderop in de nacht.


Op tijd opstaan

Ben je een avondmens, dan kan later opstaan helpen. Je biologische klok komt immers ook pas later op gang. Maar als je naar werk of school moet, is het toch beter om ruim op tijd op te staan. Doe rustig aan, geef je lichaam iets meer tijd om op te starten. Dat werkt beter dan snel ontbijten en gehaast je spullen bij elkaar pakken. Leg eventueel de avond ervoor alvast dingen klaar die je nodig hebt. Doe er alles aan om 's ochtends geen haast te hoeven hebben, dat maakt het opstarten een stuk gemakkelijker.


Voorkom snoozen

Hoe fijn het ook is om je nog even om te draaien nadat je wekker gegaan is: dit werkt juist averechts. Probeer meteen uit bed te gaan nadat je eerste wekker is gegaan. Zorg er ook voor dat er licht schijnt in je kamer zodat je lichaam weet dat het tijd is om wakker te worden. Ga slapen met een gordijn open zodat je bij de eerste wekker licht ziet. Licht zorgt er 's ochtends namelijk voor dat je snel alert wordt.


Vrolijke wekker 

Wanneer je een irritante wekker hebt, word je automatisch al minder vrolijk wakker. Kies eens voor een vrolijke melodie of een liedje dat je leuk vindt of waar je goede herinneringen aan hebt. Zo begin je je dag al een stuk beter.


Drink water

Drink nog voor je ontbijt een glas lauwwarm water. Dat geeft je niet alleen een verkwikkend gevoel, maar het helpt ook je darmen op gang en daarmee je hele lichaam. Je motor wordt opgestart zogezegd.


Ontbijten

Wanneer je meteen iets eet als je wakker wordt, en na het drinken van een glas water, geeft dat je lichaam het signaal dat de dag is begonnen. Het stimuleert namelijk de aanmaak van cortisol (hierdoor word je wakker) en stopt de aanmaak van het hormoon melatonine (waardoor je slaapt).


Wees eerlijk

Drukte en lawaai werken bij een ochtendhumeur als olie op het vuur. Vertel je gezin of je collega's dat je ochtendhumeur een lichamelijk gegeven is en het niet komt doordat je met je verkeerde been uit bed stapt. Als gezinsleden of collega's niet 's morgens meteen voluit tegen je aanpraten, dan kan je humeur zich sneller herstellen.


Licht in de tunnel brengen

Het hormoon melatonine zorgt dat we 's avonds slaperig worden. Melatonine wordt afgescheiden door de pijnappelklier in de hersenen. De klier wordt aangestuurd door lichtprikkels die via de ogen worden doorgegeven. Krijg je overdag te weinig daglicht, dan kan het dag- en nachtritme van de klier verstoord raken. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor een gebrek aan licht. Het kan bovendien leiden tot een sloom gevoel en gebrek aan concentratie. Voldoende daglicht overdag, bij voorkeur in de ochtend, zorgt voor een goede productie van het slaaphormoon melatonine in de avond. Als je met moeite op gang komt, kan een lichtwekker uitkomst bieden. Die helpt niet alleen bij het wakker worden, maar geeft ook je biologische klok een opkikker. En daar heb je 's avonds weer baat bij. 


28 mrt., 2024
Wat te doen bij tekenbeten? Teken kunnen ziekten zoals Lyme overbrengen, dus deze beestjes wil je zeker vermijden! Hoe controleer je jezelf op teken en hoe voorkom je een tekenbeet?
13 jul., 2022
Henri Desgrange, hoofdredacteur van de sportkrant L’Auto-Vélo, organiseerde in 1903 voor het eerst de wielerwedstrijd Tour de France (ronde van Frankrijk) om zo meer lezers voor zijn (nieuwe ) sportkrant te verwerven.
17 jun., 2022
Botontkalking (osteoporose) is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en vaak ook de botdichtheid.
Houdt een appel per dag ontstekingen weg?
17 jun., 2022
Appels bevatten stoffen die mogelijk kunnen helpen bij het onderdrukken en vertragen van symptomen van chronische ziekten, zoals MS.
17 jun., 2022
Ze waren sinds 2013 al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar zijn ingevolge het Bouwbesluit vanaf 1 juli verplicht voor alle woningen.
17 nov., 2021
Als je iets in de winkel koopt, krijg je een kassabon als aankoopbewijs waarmee je kunt ruilen, laten repareren of reclameren. Als je nou dat bonnetje kwijt bent, sta je dan met lege handen?
11 nov., 2021
De huidige smartphone heeft een batterij die na ongeveer 2 à 3 jaar zodanig verslechtert, dat je hem niet meer tot zijn oorspronkelijke capaciteit kunt opladen. Hoe houd je die zo lang mogelijk in topconditie? En wat moet je wel of juist niet doen?
Meer posts
Share by: