Appels bevatten stoffen die mogelijk kunnen helpen bij het onderdrukken en vertragen van symptomen van chronische ziekten, zoals MS.
Nederlands en Belgisch-Limburg doen via het project ‘Waarde van Limburgs Fruit’ gezamenlijk onderzoek naar de effecten van werkbare stoffen in onder andere appels.
Het project ‘Waarde van Limburgs Fruit’ startte in 2020. Hierbij zetten Brightlands Campus Greenport Venlo, Universiteit Maastricht en Brightlabs BV samen met Universiteit Hasselt en het Proefcentrum Fruitteelt hun kennis in om gezamenlijk de Limburgse fruitteelt een flinke impuls te geven. De focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe inzichten rondom inhoudsstoffen in Limburgs fruit, de effecten van raskeuze, de teelt hierop en de gezondheidswaarde voor de consument. Door via dit onderzoek te kijken welke potente stoffen er in fruit zitten, kunnen er in de toekomst nieuwe producten ontwikkeld worden met mooie gezondheidswaarden. Hierdoor ontstaan er nieuwe verdienmodellen en markten voor de fruittelers. Maar denk ook aan fruit dat door weerschade (hagel,vorst) bijvoorbeeld niet meer te verkopen is of aan reststromen uit de fruitteelt: als je hier de werkzame stoffen uit kan halen en nieuwe producten van kan maken, creëer je meer waarde met je appel, peer of blauwe bes, aldus Jerome Hendriks, professor Neuroimmunology aan de Universiteit Hasselt.
Appels onder de loep
Appels bevatten stoffen die mogelijk kunnen helpen bij het onderdrukken en vertragen van symptomen van chronische ziekten, zoals Multiple Sclerose (MS) en Alzheimer. De eerste resultaten zijn veelbelovend volgens Hendriks, hij vervolgt: Dit onderzoek is een ingewikkelde puzzel, omdat een appel boordevol gezonde stoffen zit. Maar welke stof heeft welk effect? We hebben in het laboratorium via celkweekmodellen de hersencellen van muizen laten groeien en gekeken wat er met deze cellen gebeurt als er bepaalde stoffen toegevoegd werden. Dit heeft een aantal hele potente stoffen opgeleverd die de capaciteit hebben om het herstel in hersencellen te bevorderen. Het onderzoek concentreert zich weliswaar in eerste instantie op MS, maar de kans bestaat dat de werkzame stoffen ook verlichting kunnen bieden bij andere chronische ziektes zoals Alzheimer. Het gaat bij een goede werking niet per se om een pil gemaakt uit fruit, maar ook juist om een combinatie van stoffen die een appel bevat.
Slopende ziekten te lijf gaan
MS is een chronische aandoening in de hersenen en het ruggenmerg waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen zorgen ervoor dat de hersenen sommige functies niet goed kunnen uitvoeren. Patiënten kunnen daardoor klachten krijgen bij het zien, bewegen of praten. De ziekte verloopt meestal in twee fasen: in fase 1 wisselen slechte en goede periodes elkaar af en in fase 2 herstellen de klachten (bijna) niet meer: ze worden geleidelijk erger en het lichaam is niet meer in staat om de weefselschade zelf te herstellen. In fase 2 is MS een progressieve aandoening. Via dit waardevolle onderzoek krijgen we meer inzicht in de werkzame stoffen in fruit waarmee we - hopelijk - deze slopende ziekte kunnen afremmen en/of stoppen.
(Bron: Interview Jerome Hendriks, professor Neuroimmunology, publicatie Brightlands: De appel geeft zijn gezonde geheimen bloot)