Zo gaat de batterij van je smartphone langer mee

nov. 11, 2021

De huidige smartphone heeft een batterij die na ongeveer 2 à 3 jaar zodanig verslechtert, dat je hem niet meer tot zijn oorspronkelijke capaciteit kunt opladen. Hoe houd je die zo lang mogelijk in topconditie? En wat moet je wel of juist niet doen?

Levensduur batterij

De levensduur van een moderne batterij is gebaseerd op laadcycli. Voor vrijwel alle lithium-ion-batterijen geldt dat deze na 500 laadcycli nog maar 80 tot 85% van de totale capaciteit kunnen opladen. Dan merk je dus dat je batterij korter meegaat. Eén laadcyclus bereik je als je 100% van je capaciteit hebt verbruikt. Stel, je hebt 75% van de capaciteit verbruikt en je laadt de smartphone op tot 100%. De volgende dag verbruik je 25%. Het verbruik van 75% en 25% telt als één laadcyclus. Daarbij maakt het niet uit hoeveel je tussendoor hebt opgeladen. 


Grote energievreters

Bepaalde apps zorgen ervoor dat je batterij snel leegloopt, hetgeen ook ten koste gaat van de gebruiksduur van je smartphone. Voorbeelden zijn Facebook, Snapchat, Instagram, WhatsApp en Google Maps. Om te achterhalen welke apps de meeste energie gebruiken, ga je als volgt te werk:

iPhone -> Instellingen -> Batterij

Android -> Instellingen -> Batterij & energiebesparing -> Batterijgebruik


PlusTip! Om energie te besparen kun je in plaats van de app zelf te gebruiken via de browser van je telefoon inloggen op je sociale media-account. Eenmaal ingelogd, druk je in iOS op de deelknop onderaan in het midden van het scherm en kies je de optie: Zet in beginscherm. Nadat je een naam hebt ingevoerd, druk je op Voeg toe. Heb je een Android toestel dan druk je op de drie puntjes die rechtsbovenaan staan en kies je de optie: Toevoegen aan beginscherm. Zo heb je meteen een handige snelkoppeling naar je sociale media-account in je beginscherm staan.


Negen tips om je batterij fit te houden

1. Apps die je vaak gebruikt, niet afsluiten 

Sluit apps die je gedurende de dag vaak gebruikt niet af. Het afsluiten en opnieuw opstarten van apps kost meer energie dan het actief houden van die apps. Apps die je niet gebruikt, kun je het beste verwijderen.


2. Pushmeldingen

Als je een nieuwe app downloadt, krijg je vaak de vraag of de app jouw pushmeldingen mag sturen of toegang mag krijgen tot je locatie. Dit kost natuurlijk stroom. Door geen toestemming te geven, loopt je batterij minder snel leeg. 


3. Uitzetten functies

Zet wifi, bluetooth en locatievoorzieningen uit als je ze niet gebruikt. Deze blijven naar netwerken zoeken, ook als je ze niet gebruikt. Dat verbruikt onnodig energie.


4. Helderheid beeldscherm

Ook de helderheid van je beeldscherm is een van de grootste energievreters. Hoe lager de helderheid, hoe langer de gebruiksduur van je batterij. Zet de helderheid van je telefoon op automatisch aanpassen. De helderheid wordt zo automatisch aangepast aan het omgevingslicht. Hiermee voorkom je onnodig gebruik van volledige helderheid. Dat kost minder stroom.


5. Kies voor donker

Heb je een telefoon met een Oled- of Amoledscherm, dan kun je door de donkere schermmodus aan te zetten, sparen op je batterijverbruik. De meeste nieuwe duurdere smartphones hebben een Oled- of Amoledscherm. Wil je weten of je een Oled- of Amoled scherm hebt? Google dan even op het type telefoon dat je hebt.


6. Hanteer de 20/80-regel

Hoe vaker en hoe intensiever je de batterij van je smartphone oplaadt, hoe sneller deze slijt. De meeste fabrikanten van smartphones raden daarom ook de 20/80-regel aan. Dit betekent dat je je telefoon het beste kunt opladen zodra er nog 20% van de capaciteit over is. De batterij gaat namelijk langer mee met gedeeltelijke ontladingen dan met volledige ontladingen. Ook raakt een batterij sneller uitgeput als je deze continue volledig (tot 100%) oplaadt. Met een lading van tussen de 20% en 80% presteren accu’s optimaal en kun je de levensduur van je batterij verlengen.


7. Voorkom druppelladen

De meeste opladers die je krijgt bij aanschaf van je smartphone sluiten zelf de stroomafvoer af wanneer de batterij voor 100% is opgeladen. Een nadeel is echter, dat de lader zodra de 100% bereikt is, overschakelt op druppelladen. Hiermee blijft de lading continue op 100% en schommelt de batterij constant tussen de 100% en net eronder. Dat zorgt voor een onnodige belasting van de batterij. 


Pas op! Maak je gebruik van een niet-originele oplader? Dan kan het zijn dat de stroomafvoer bij 100% niet wordt afgesloten, waardoor er constant energie in je telefoon wordt gepompt, met als gevolg dat je smartphone beschadigd kan raken. 


8. Geoptimaliseerd opladen

Veel smartphones hebben een instelling die de batterij beschermt tegen slijtage: geoptimaliseerd opladen. Je telefoon analyseert dan jouw dagelijkse laadroutines en zorgt er automatisch voor dat het laden stopt zodra de batterij 80% vol is. Het opladen gaat pas verder wanneer je je smartphone nodig hebt. Stel, je laadt je smartphone altijd op als je gaat slapen. Dan start je smartphone met laden totdat 80% is bereikt. Daarna stopt die met laden tot ongeveer een uur voordat je opstaat. Dan pas wordt de overige 20% in een lager tempo aan je accu toegevoegd. Zo behoudt de batterij langer zijn volledige capaciteit en slijt hij minder snel. De optie geoptimaliseerd opladen vind je onder de batterij-instellingen op je smartphone.


9. Niet te koud, niet te warm

Smartphones zijn behoorlijk temperatuurgevoelig. Als je die in de vrieskou gebruikt, lijkt je batterij sneller leeg te lopen. Dit is echter in werkelijkheid niet zo. De batterij kan door de kou alleen die energie minder snel leveren. Omdat een telefoon gemaakt is om tussen de 0 en 35°C te werken, trekt de telefoon de conclusie dat de batterij sneller leegloopt. Ook kan het zijn dat je telefoon ineens uitvalt. Ben je eenmaal weer uit de vrieskou en weer binnen, dan normaliseert de batterijduur zich weer. Wacht wel even totdat je smartphone op kamertemperatuur is voordat je deze aanzet. 


Pas op! Door het plotselinge temperatuurverschil kunnen bepaalde metalen onderdelen van je smartphone gaan uitzetten waardoor je smartphone beschadigd raakt. Om dezelfde reden moet je ook wachten met opladen totdat je telefoon op kamertemperatuur is. 


PlusTip! Wil je je smartphone gebruiken in de vrieskou, hou deze dan zo lang mogelijk warm, bijvoorbeeld door deze in een binnenzak dicht op je lichaam te dragen totdat je hem echt nodig hebt. Is het onder de -20°C, zet dan altijd je telefoon helemaal uit.


28 mrt., 2024
Wat te doen bij tekenbeten? Teken kunnen ziekten zoals Lyme overbrengen, dus deze beestjes wil je zeker vermijden! Hoe controleer je jezelf op teken en hoe voorkom je een tekenbeet?
13 jul., 2022
Henri Desgrange, hoofdredacteur van de sportkrant L’Auto-Vélo, organiseerde in 1903 voor het eerst de wielerwedstrijd Tour de France (ronde van Frankrijk) om zo meer lezers voor zijn (nieuwe ) sportkrant te verwerven.
17 jun., 2022
Botontkalking (osteoporose) is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en vaak ook de botdichtheid.
Houdt een appel per dag ontstekingen weg?
17 jun., 2022
Appels bevatten stoffen die mogelijk kunnen helpen bij het onderdrukken en vertragen van symptomen van chronische ziekten, zoals MS.
17 jun., 2022
Ze waren sinds 2013 al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar zijn ingevolge het Bouwbesluit vanaf 1 juli verplicht voor alle woningen.
17 nov., 2021
Als je iets in de winkel koopt, krijg je een kassabon als aankoopbewijs waarmee je kunt ruilen, laten repareren of reclameren. Als je nou dat bonnetje kwijt bent, sta je dan met lege handen?
17 nov., 2021
Heb je last van een ochtendhumeur, dan krijg je ongetwijfeld wel eens naar je hoofd geslingerd dat je een vervelend, sikkeneurig en onaangenaam persoon bent. Daarom negen tips als opkikker om daar iets aan te doen …
Meer posts
Share by: