Kleurige Tour de France-weetjes

jul. 13, 2022

Henri Desgrange, hoofdredacteur van de sportkrant L’Auto-Vélo, organiseerde in 1903 voor het eerst de wielerwedstrijd Tour de France (ronde van Frankrijk) om zo meer lezers voor zijn (nieuwe) sportkrant te verwerven. 

Die krant mocht namelijk in dat jaar het woord ‘Vélo’ niet meer gebruiken. L’Auto werd een doorslaand succes. Want er werden alleen al op de eerste dag van de Tour maar liefst 32.000 exemplaren verkocht. Et voilà, in juli 1923 werd op de laatste dag van de Tour al 1 miljoen kranten verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen de opvolger van L’Auto: L’Equipe, nu nog steeds de grootste sportkrant van Frankrijk.


Met geel beter te herkennen

De gele trui staat voor de leider in het algemeen klassement, dat weten de meesten wel. De toenmalige koersdirecteur Desgrange kwam met de gele trui op de proppen om de leider in de koers beter herkenbaar te maken. Hij koos voor die kleur omdat zijn krant (L’Auto) op geel papier werd gedrukt.


En de groene trui?

De groene trui geeft aan wie de leider is in het puntenklassement. De punten hiervoor zijn te verdienen bij tussensprints en aan de finish. De eerste groene trui werd uitgereikt in 1953. Hij was groen omdat de eerste sponsor een fabrikant was van grasmaaimachines.


De bolletjestrui

De bolletjestrui staat voor de leider in het bergklassement. Deze trui werd voor het eerst uitgereikt in 1975 aan Joop Zoetermelk. De bolletjestrui was een ode aan Henri Lemoine. Lemoine was een Franse baanrenner die in de jaren 20 en 30 rondreed in een shirt met rode stippen.


Witte trui heeft de toekomst …

De witte trui staat voor de leider in het jongerenklassement. De witte trui werd ingevoerd in 1975 ter vervanging van het combinatieklassement dat toen werd afgeschaft. De witte trui wordt tegenwoordig uitgereikt aan de beste renner die 25 jaar of jonger is. Hij mag echter niet 26 worden in het jaar van de Tour.


En de lapjestrui?

Het combinatieklassement bestaat tegenwoordig niet meer. Het was een klassement over alle klassementen. Het werd ingevoerd in 1968 met als beloning een witte trui. Het klassement werd in 1975 afgeschaft en kwam in 1985 terug. De beloning toen werd een lapjestrui met stukjes stof van alle andere leiderstruien bij elkaar. In 1989 won Steven Rooks de laatst lapjestrui die ooit is uitgereikt.


Rode trui?

Een trui die vaak vergeten wordt, is de rode trui. Dit was de trui voor het tussensprintklassement. Dit klassement bestond van 1983 tot en met 1989. De rode trui is in 1968 eenmalig gebruikt voor de leider in het puntenklassement.




28 mrt., 2024
Wat te doen bij tekenbeten? Teken kunnen ziekten zoals Lyme overbrengen, dus deze beestjes wil je zeker vermijden! Hoe controleer je jezelf op teken en hoe voorkom je een tekenbeet?
17 jun., 2022
Botontkalking (osteoporose) is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en vaak ook de botdichtheid.
Houdt een appel per dag ontstekingen weg?
17 jun., 2022
Appels bevatten stoffen die mogelijk kunnen helpen bij het onderdrukken en vertragen van symptomen van chronische ziekten, zoals MS.
17 jun., 2022
Ze waren sinds 2013 al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar zijn ingevolge het Bouwbesluit vanaf 1 juli verplicht voor alle woningen.
17 nov., 2021
Als je iets in de winkel koopt, krijg je een kassabon als aankoopbewijs waarmee je kunt ruilen, laten repareren of reclameren. Als je nou dat bonnetje kwijt bent, sta je dan met lege handen?
17 nov., 2021
Heb je last van een ochtendhumeur, dan krijg je ongetwijfeld wel eens naar je hoofd geslingerd dat je een vervelend, sikkeneurig en onaangenaam persoon bent. Daarom negen tips als opkikker om daar iets aan te doen …
11 nov., 2021
De huidige smartphone heeft een batterij die na ongeveer 2 à 3 jaar zodanig verslechtert, dat je hem niet meer tot zijn oorspronkelijke capaciteit kunt opladen. Hoe houd je die zo lang mogelijk in topconditie? En wat moet je wel of juist niet doen?
Meer posts
Share by: